Pomoc Dodaj telefon Karta SIM icon add sim family icon triangle down icon settings icon filters icon filters-2 icon edit pen icon smartphone icon net phone icon net home

Jak odblokować kogoś na FB? To bardzo proste!

jak pobrać film z Facebooka

Nie wiesz, jak odblokować kogoś na FB? Jeśli zablokowałeś osobę na Facebooku i nie wiesz, jak wrócić do poprzednich ustawień, ten tekst jest dla Ciebie. Dowiesz się z niego, jak cofnąć niechciane ustawienie. Tylko jak tego dokonać? Zaczynamy!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak odblokować kogoś na FB?
  • Jak zablokować kogoś na FB?
  • Co może zrobić zablokowana na FB osoba?
  • Jakie są konsekwencje zablokowania osoby na FB?

Jak odblokować kogoś na FB? Wstęp

jak pobrać film z Facebooka

Facebook od początku swojego istnienia przeszedł długą drogę i jest dzisiaj jednym z najbardziej rozbudowanych mediów społecznościowych. Nic więc dziwnego, że użytkownicy bardzo często gubią się w liczbie opcji, możliwości, kont i przede wszystkim – rozbuchanego interface’u.

Ten tekst wyjaśnia, jak przywrócić zablokowanego wcześniej użytkownika, a więc jak odblokować kogoś na FB. Zacznijmy jednak od jego zablokowania!

Zobacz także: te oferty komórkowe zapewniają m.in. nielimitowanego Facebooka (korzystanie z aplikacji FB nie ma wpływu na posiadany transfer danych GB):

Darmowy FB w telefonie

Jak zablokować kogoś na FB?

Chęć zablokowania czyjegoś profilu na Facebooku może być spowodowana wieloma względami. Może ktoś uprzykrza Ci życie, a może to Ty nie chcesz widzieć, co publikuje dana osoba. Jeśli kogoś zablokujesz, to nie będzie on mógł widzieć treści publikowanych na tablicy, ani nawet wyświetlić Twojego profilu. W sytuacji, w której posiadasz kilka profili (w tym te firmowe) musisz taką akcję wykonać osobno dla każdego konta.

Aby zablokować czyjś profil, musisz przełączyć się na to konto, które ma być niewidoczne dla tego użytkownika. Następnie kliknij w zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu strony, a następnie wybierz Ustawienia i prywatność, a potem same Ustawienia. Po lewej stronie zobaczysz menu – dotknij opcji Blokowanie. Następnie w sekcji Zablokuj użytkowników wprowadź nazwę profilu.

Uwaga – wcześniej warto zweryfikować, czy to na pewno ten profil chcesz zablokować! Gdy już wybierzesz osobę, którą planujesz zablokować wybierz z wyświetlonej listy profil i klikaj dalej: Zablokuj. Gotowe!

Jest jeszcze jeden sposób, aby kogoś zablokować. Musisz wejść na profil danej osoby, a następnie wejść w ten profil i z menu w prawym rogu zdjęcia w tle wybrać Zablokuj. To powinno rozwiązać problem. Dla wielu to rozwiązanie może być wygodniejsze.

Co jednak, gdy zmienisz po jakimś czasie zdanie? Jak odblokować kogoś na FB?

Jak odblokować kogoś na FB?

Stało się! Wiele lat temu zablokowałeś kogoś na Facebooku. Teraz jednak chcesz to odkręcić. Jak odblokować kogoś na FB?

Bardzo prosto. Kliknij zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu serwisu Facebook. Następnie kliknij na Ustawienia i prywatność, a potem w same Ustawienia. Gdy już to zrobisz znajdź Prywatność w kolumnie po prawej stronie. Następnie kliknij Blokowanie. Później zobaczysz sekcję Zablokuj użytkowników – tam wybierz Edytuj.

Po tym wszystkim powinieneś zobaczyć listę zablokowanych przez Ciebie użytkowników. Przejrzyj ją, a potem wybierz opcję Odblokuj dla tej osoby, którą chcesz odblokować. Następnie Facebook jeszcze raz zapyta Cię, czy na pewno chcesz to zrobić – kliknij Potwierdź. I gotowe!

Jakie są konsekwencje odblokowania kogoś na „Fejsie”?

Co stanie się z odblokowanym profilem na Facebooku?

Plushak

Odblokowany profil na Facebooku od tej pory będzie mógł zobaczyć Twoje posty, ale tylko te, które dostępne są publicznie. Pamiętaj, że nawet jeśli ktoś przed zablokowaniem był Twoim znajomym, to zdjęcie z niego „bana” nie przywróci go do grona znajomych. Jeśli chcesz zmienić ten stan rzeczy, to musisz wysłać mu zaproszenie.

Pamiętaj również o tym, że dopiero co odblokowanego profilu, nie da się ot tak zablokować ponownie. Niebieski serwis społecznościowy nie pozwoli Ci tego zrobić przez kilka dni. Jeśli więc chcesz odblokować kogoś tylko na próbę, to zastanów się, czy to na pewno dobry pomysł!

Co jednak dzieje się z zablokowanym „znajomym”?

Co się dzieje z zablokowanym profilem na Facebooku?

Kto może zobaczyć i oglądać Twój profil na Facebooku? Na pewno nie zablokowana osoba.

Jeśli zablokujesz czyjeś konto, to będzie – mówiąc w uproszczeniu – oznaczało, że Wasze oba konta nie będą mogły wchodzić ze sobą w interakcje. Tak jak zostało wspomniane, ten profil nie będzie mógł zobaczyć Twoich postów, oznaczać Cię, zapraszać Twojego profilu do wydarzeń lub polubienia stron. Nie będzie mógł również rozpoczynać z Tobą konwersacji na Messengerze (wysyłać do Ciebie wiadomości tekstowych) czy dodać Cię do znajomych. Nieźle!

Co więcej, jeśli blokujesz znajomego, to natychmiast zostanie on usunięty z grona Twoich kontaktów.

Co może zobaczyć osoba zablokowana na FB?

Osoba, którą zablokujesz będzie cały czas miała dostęp do historii Waszych konwersacji, ale nie będzie mogła inicjować kolejnej. Z kolei Ty będziesz mógł zobaczyć zdjęcia z zablokowanego profilu, jeśli oznaczy go któryś z Waszych wspólnych znajomych. Będziesz mógł również zobaczyć grupy założone przez zablokowane konto.

Blokada nie dotyczy również usługi Marketplace, tam dalej nawet zablokowana osoba będzie mogła wchodzić w interakcje z Twoimi recenzjami.

Jak odblokować kogoś na FB? Podsumowanie

nju mobile nagrodzony

Jak widzisz, odblokowanie kogoś na FB – a także jego zablokowanie – jest dziecinnie proste. Wystarczy dosłownie kilka chwil i parę kliknięć, aby dokonać obu czynności. Nie powinieneś mieć z tym żadnego problemu, zwłaszcza po lekturze naszego poradnika.

Nie działaj jednak pod wpływem emocji i dobrze się zastanów, czy chcesz tego dokonać!

Rachunki za telefon niższe o połowę? SPRAWDŹ

Jesteśmy w Google News - obserwuj nas i bądź na bieżąco!

5/5 - (3 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Właściciel serwisu komorkomat.pl nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od użytkowników, którzy korzystali z usługi lub towarów, na temat których zamieszczają komentarze. W serwisie publikowane są zarówno pozytywne, jak i negatywne komentarze użytkowników.